HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Şarap Yanı Peynir Tabağı Nasıl Hazırlanır?

07-03-2024 21:58
Şarap Yanı Peynir Tabağı Nasıl Hazırlanır?

Yorucu bir iş haftasından sonra Cuma gecesini şarapla taçlandırmak ister misiniz? Bir de buna peynir tabağı eklenirse değmeyin keyfinize! Şarap kadehi yanına en çok yakışan peynirdir ne de olsa. O hâlde şarap yanına peynir tabağı hazırlamanın inceliklerini okumaya hazır olun.

Peynir Tabağı Nasıl Hazırlanır?

Şarap yanı peynir tabağı, hafta sonu toplantılarının ve arkadaş toplanmalarının sevilen atıştırmalığıdır. Beyaz veya kırmızı şarap fark etmeksizin her şarap türünü peynirlerle eşleştirmek mümkündür. Aslında buradaki asıl konu, hangi peynirin şarap kadehi ile uyum yakalayacağıdır. İşte sözü geçen peynirlerden bazıları;

 

- Gövdeli kırmızı şarap severler için Rokfor peyniri ve yoğun aromalı Eski kaşar

- Hafif gövdeli kırmızı şarap sevdalıları için Çeçil, İsli Çerkes ve İzmir Tulum peynirleri

- Cabernet Sauvignon üzümü kabuğundan yapılmış şaraplar için yoğun küflü peynir türleri

- “Bol köpüklü şarap favorimdir.” diyenler için Kars gravyeri

- Blush ve Roze türü şarapların yıldızı ise yumuşak peynirler

 

Etkili bir görüntü için sunum işin can damarıdır. Peynirlerden bahsetmişken sunumun inceliklerinden de bahsedelim;

 

- Peynirleri ince dilimler hâlinde üçgen olarak kesin.

- Kestiğiniz parçaları düzenli bir yuvarlak hâlinde tabağa dizin. 

- Peynirlerin ortasına dağ çileği koyun.

 

Afiyet olsun! Artık “Peynir tabağı nasıl hazırlanır?” sorusunun cevabını biliyorsunuz.

Şarap Yanı Meze Tarifleri

Peynir ve şarap ilişkisini tamamlayan mezedir. Şarap yanı mezeler, akşam yemeği partilerinden günlük buluşmalara kadar çeşitli sofrada yerini alır ve şarap tadım etkinliklerine keyif katar. İşte bu mezelerden bazıları;

 

Bruschetta

 

1.Bir kâsede kıyılmış sarımsağı, doğranmış domatesleri, zeytinyağı ve balzamik sirkeyi karıştırın.

2.Karabiber ve tuzu serpin.

3.Dilimlenmiş bagetleri fırına verin, kızarana kadar pişsinler.

4.Kızaran ekmeklerin her birine hazırladığınız karışımı paylaştırın.

5.Bir dilim Mozzarella peyniriyle süslemeyi yapın.

6.Peynirler eriyip köpürene kadar pişirmek üzere fırına atın.

7.Piştikten sonra hemen servis yapın.

 

Bal ve Cevizli Brie 

 

1.Başlamadan önce fırını 175°C’ye ayarların, ısınmaya başlasın.

2.Brie peyniri tekerleğini parşömen kâğıdına, yoksa fırın tepsisine yerleştirin.

3.Burada maksimum 15 dakika peynirler yumuşayıncaya dek pişirin.

4.Tavaya bal, ceviz ve fındık koyun; fındıklar kızarıncaya kadar ısıtın.

5.Pişmiş Brie’nizin üstüne bal ve cevizleri paylaştırın.

6.Bunları da servis tabaklarına bölüştürün.

7.Tabaklara ekmek ya da kraker de koyabilirsiniz.

 

Ispanak ve Enginar Sosu

 

1.Derin bir kapta mayonez, krem peynir, ekşi krema ve Parmesan peynirini iyice karıştırın.

2.Doğradığınız ıspanak ve enginarı karıştırın, üstlerine karabiber ve tuz serpin.

3.Hazırladığınız karışım fırına verilmeye hazır; 190°C’de 20-25 dakika pişirin.

4.Sıcak ve kabarcıklı olduysa fırından çıkmaya uygun demektir.

5.Fırından çıkardığınız sosu kraker veya pide cipsi ile servis yapmayı deneyin, masadakiler bayılacaklar.

Şarap Yanı Atıştırmalık Tabağında Neler Olmalı?

Şarap yanı atıştırmalık tabağı hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalar var. Bunlardan bazılarını aşağıda derledik;

 

1.İçtiğiniz şarap üzümden geliyorsa o zaman tabağa üzüm koymayı deneyin. Aynı şekilde karadut şarabının karadutla; vişne şarabının vişneyle; kavun şarabının da kavunla ahenk yakaladığı söylenir.

 

2.Peynir tabağı, şarap yanında olmazsa olmaz bir eşlikçidir. Bu eşlikçileri meyvelerin yanına koymayı deneyin. Daha etkili bir sunum ve lezzet için yukarıdaki peynir önerilerine yeniden göz atabilirsiniz.

 

3.Şarap denince akla kırmızı et gelir. Kırmızı etler, özellikle yıllanmamış Merlot gibi üzüm türlerinden yapılan şaraplara çok yakışır. Boğazkere ve Öküzgözü gibi yerli üzümlerden üretilen şaraplar, bilhassa kuzu, oğlak ve küçükbaş fırın yemekleri ile uyum yakalar. Bunların yanına Urfa ve Antep peyniri gibi sert ve tuzlu peynirleri ekleyerek romantik bir sunum elde edebilirsiniz.

4.Kuruyemişler de meyveli şarap başta olmak üzere hemen hemen tüm şarap çeşitlerine iyi bir eşlikçidir. Hazırladığınız sunum tabaklarına badem, fındık, kaju ve ceviz gibi yemişleri eklemeyi unutmayın. Yer fıstığı da şarap ile hoş bir ahenk yakalayabilir. Ancak bundan daha da iyisi, yer fıstığı şarabın içimini kolaylaştırır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.