HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

07-03-2024 22:01
Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Mumlar, dekorasyon ve ambiyansta kilit noktadır ve birçok sofranın vazgeçilmezidir. Yine de ufak bir dikkatsizlikle leke sebebi olabilirler. Ancak mum lekesi ile baş etmenin birçok yolu vardır. Bu yazıda sözü edilen yöntemleri bulabilirsiniz.

Halıdan Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıya dökülen mum lekesi problemiyle karşılaştıysanız aşağıdaki yöntem ilginizi çekebilir;


- Leke halının ortasında bulunuyorsa bu durumda ütüyü yetişecek bir noktada prize takın.


- Ütü ısınırken siz de ucu sivri olmayan bir bıçağı ya da kaşığı kullanarak yüzeyde beklemiş hâldeki mumu kazımaya başlayın.


- Kalan mum lekesinin üzerine kâğıt havlu, kraf kâğıdı ya da yağlı kâğıt sererek ütüyü düşük ısıda üzerine yerleştirin.


- Ütüyü ara ara dairesel şekilde yüzeyde gezdirin. 


- Mum lekesi yumuşamaya başlayınca kâğıda aktarılır. 


Bu adımları uygularken halının yüzeyine zarar vermemek önemlidir. Uygulama boyunca nazik hareket etmeli ve halının tüylenmesini önlemelisiniz.

Elbiseden Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Sofra hazırladıktan sonra güzel bir elbise giymiş ve mumları yakmak üzere sofraya ilerlemiş olabilirsiniz. Tam da o anda mum üzerinize aktıysa endişelenmenize gerek yok. Aşağıdaki adımları uygulayarak lekeyi çıkarabilirsiniz;


* Elbise kumaşına dökülen mum lekesinin biraz kurumasına izin vermek, lekenin çıkmasını kolaylaştırır.


* Bir süre bekledikten sonra birkaç buz parçasını leke üzerine koyun ve böylece lekenin soğumasını ve sertleşmesini sağlayın. 


* Spatula ya da yumuşak fırça yardımıyla kurumuş mumu kazımaya başlayın.


* Kazıma uygulamasından sonra kumaş altına ve üzerine kâğıt havlu koyun. Ardından üzerinden düşük ısılı ütü geçirin.


* Bunu yaptığınızda mum lekesi yavaş yavaş kâğıt havluya geçer.


* Leke tamamen kâğıt havluya geçene kadar ütülemeye devam edin.


* Bu uygulamayı, elbiselerin yanı sıra hassas kumaşlı kıyafetlerde de yapabilirsiniz. Ancak her durumda kıyafetin kullanma talimatı için etiketi kontrol etmelisiniz. 

Koltuktan Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Koltuğa damlamış mum lekesini çıkarmak için yine lekenin donmasını bekleyebilirsiniz. Ardından kumaşa zarar vermeden hafif deterjanlı bez kullanmayı tercih edebilirsiniz. Koltuk kumaşlarında da tıpkı halı ve elbiselerde olduğu gibi kâğıt havlu ve ütü yöntemi kullanılır. Yağlı kâğıt veya kâğıt havlunun kullanılmasındaki amaç, ütüden gelen ısıyla kalan mum taneciklerinin eritilmesidir. Eğer mum ilk uygulamada erimediyse ütüleme işlemini yineleyebilirsiniz. 

Kıyafetten Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Kıyafete dökülmüş mum lekesi çoğu durumda can sıkıcı olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda herhangi bir şey yapmadan önce ürünün yıkama talimatına bakmalısınız. Kumaş türünün sentetik ya da pamuk olduğu durumlarda aşağıdaki adımları uygulayın;


- İlk anda lekeyi kaşık veya küt uçlu bir bıçak yardımıyla nazikçe kazımakla işe başlayın. Bu ön hazırlık için gereken bir aşamadır. 


- Mum lekesi daha fazla beklemeden üzerine bir parça kâğıt havlu koyun ve üzerinden ütüyle geçin. Burada ütünün seviyesinin düşük olduğundan emin olmanız gerekir.


- Bu aşamasa mum yeniden sıvılaşmaya başlar ve kâğıt havluya transfer olur. 


Bazı kumaş türlerinin lekesini çıkarmak için profesyonel destek gerektiğinden kumaş türüne bakma adımını atlamamakta yarar var.

Beklemiş Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Beklemiş mum lekesi gözünüzü korkutmasın; daha önce de söylediğimiz gibi damlayan mumun temizlenmeden önce bekletilmesi gerekir. Uygun süre beklettiğiniz mum lekesini temizlemek için saç kurutma makinesini kullanabilirsiniz. İlk etapta lekeyi kurutma makinesinden gelen ısı ile yumuşatın ve ardından bir bez yardımıyla silin. Son aşamada hâlâ leke kaldıysa bunu beyaz sirke ve su karışımıyla temizleyebilirsiniz. Mum damlaması ile yeni lekelere “merhaba” dememek için kapaklı kavanoz mum modellerine şans verebilirsiniz.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.